Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla

miodowo_imbirowe_skrzydelka_z_grilla

Składniki na danie: Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  • 2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr
  • 2 łyżki miodu
  • Pół pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki octu jabłkowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
  2. W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.
  3. Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...