Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

mini-kokardki

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: niski

Ilość porcji – 4

Składniki na danie – Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami:

– mleko pełnotłuste 300 g

– dynia 150 g

– świeże pomidory 120 g

– oliwa z Oliwek Extra Vergine 50 g

– mini kokardki Barilla

– bazylia 5 liście

– sól do smaku

 Sposób przygotowania:

Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować
i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy.

Pomidory umieścić na około 1 minutę we wrzątku, wyjąć i obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić w paseczki i przełożyć do naczynia z czterema łyżkami oliwy extra vergine, posiekaną bazylią i solą celem zmacerowania.

Ugotować mini kokardki w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze twardawe i dodać do kremu dyniowego. Doprawić solą i podawać przyozdobione pomidorami, które naszły aromatem bazylii.

Można też wzbogacić recepturę, zastępując połowę ilości mleka śmietaną. Do dania tego dobrze pasuje rześkie białe wino, czyste i aromatyczne, z lekko wyczuwalnym posmakiem goryczki, jak np. Pignoletto, czy Ortrugo.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (247 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...