Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

Pyszne danie dla wegetarian – i nie tylko –  na bazie botwiny czyli młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Oto jedna z propozycji. 

Składniki na: Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

  • Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
  • botwina 1 pęczek
  • cebula mała czerwona 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • boczek 100g
  • oliwa do smażenia 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • kozi ser (lub ser ricotta) 200g
  • orzechy włoskie 100g
  • cytryna 4 ćwiartki

Sposób wykonania

  1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  1. W międzyczasie…

Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.

  1. To już prawie meta!

Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.

Brawo! Powstało pyszne danie. Skosztuj!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (39 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  11 lipca 2017 17:38

    Smacznego!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe justyna8
    justyna8  17 lipca 2017 10:04

    Świetna jest ta kompozycja. Na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.