Przepis na: Burgery Chipotle Porky Joe – wg Michael Symon

 

Burgery-ChipotleBurgery Chipotle Porky Joe

Składniki:

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

120ml oliwy z oliwek

1.3kg łopatki wieprzowej

112g boczku, zmielonego

1 średnia cebula, posiekana

1 papryczka jalapeno, oczyszczona, zmielona

3 ząbki czosnku, zmielone

2 puszki pokrojonych pomidorów

2 łyżki stołowe brązowego cukru

2 łyżki stołowe białego octu winnego

1 papryczka chipotle w sosie adobo, grubo posiekana

4 bułki do burgerów lub 12 małych bułeczek

2 szklanki świeżych gałązek kolendry, z liśćmi, do ozdoby

 

Sposób przyrządzenia:

Wstaw małą patelnię na średni ogień, wrzuć kolendrę i kmin i smaż aż poczujesz aromat, około 2 minuty. Nasiona można zmielić, lub zostawić w całości.

Podgrzej duży rondel na średnim ogniu, dodaj dwie łyżki stołowe oliwy. Wrzuć wieprzowinę i boczek, posyp smażonymi przyprawami i sporą szczyptą soli. Gotuj aż mięso zbrązowieje, od czasu do czasu mieszaj.

W międzyczasie, wstaw średnią patelnię na średni ogień, dodaj resztę oliwy i cebulę, smaż przez minutę. Dodaj papryczki jalapeno, smaż przez minutę. Dodaj czosnek, smaż delikatnie mieszając aż czosnek zmięknie i puści aromat. Przenieś zawartość patelni do rondla.

Dodaj pomidory, cukier, ocet oraz papryczki chipotle w sosie adobo. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Podawaj na ulubionym rodzaju bułki ozdobionej kolendrą.
logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania  można znaleźć w  programach emitowanych na Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (70 głosów, średnia: 4,89 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  5 lutego 2014 20:42

    Takie burgery swojej roboty to rozumiem 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Kmakolagwa
    Kmakolagwa  26 kwietnia 2015 09:33

    Uwielbiam takie dania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.