Meatballsy z indyka zapiekane z serem

Meatballsy z indykaSkładniki na meatballsy z indyka zapiekane z serem:

* mięso z indyka ( świeżo zmielone ) – 500 g
* ser żółty BURSZTYN Skarby Serowara – 250 g
* biała cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* bułka kajzerka – 1 szt  (+ mleko do namoczenia )
* duże jajko – 1 szt
* sól, pieprz, cząber
* świeży koperek
* świeża chili
* mąka pszenna do obtoczenia

Sposób przyrządzenia:

Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko.

Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy – sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek.

Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej ).

Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chodzenia na ok. 10 minut.

Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut.

Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera.

Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160C

Podajemy gorące!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (283 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...