Pyszny przepis na: Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

wielkanocny_mazurek

Ilość porcji: 1 blaszka (wymiary 30cm x 20cm)

Czas przygotowania dania Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi: 90 minut

Poziom trudności: średni

Składniki na Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi:

  • 150g herbatników maślanych (rozgniecionych)
  • 100g masła roztopionego
  • 300g śliwek kalifornijskich
  • 50ml rumu
  • 150ml wystudzonej herbaty
  • 150g płatków owsianych
  • 100g ciemnej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 150g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)

Przygotowanie:

Herbatniki maślane porządnie rozgniatamy. Rozgniecione ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady). Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.

200g śliwek kalifornijskich drobno kroimy, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.

W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę (będzie ona stanowić ostatnią warstwę mazurka), polewamy nią bakalie i odstawiamy do wystygnięcia. Mazurek dekorujemy pozostałymi śliwkami kalifornijskimi, ewentualnie dodatkowymi bakaliami.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  2 kwietnia 2015 11:54

    Czas pieczenia mazurków: START!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  2 kwietnia 2015 13:31

    Najwyższy czas!Żeby sobie ułatwić sprawę używam gotowych mas np.krówkowej.Wychodzą wspaniałe mazurki

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  2 kwietnia 2015 13:33

    Wygląda przepysznie!

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  2 kwietnia 2015 15:24

    Mazurek to tradycyjne ciasto Bożonarodzeniowe a ja nigdy go nie jadłam. Wstyd!

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  2 kwietnia 2015 15:25

    Oczywiście ciasto Wielkanocne :-)).

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Kmakolagwa
    Kmakolagwa  2 kwietnia 2015 19:54

    Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  2 kwietnia 2015 20:00

    Uwielbiam mazurki wielkanocne ,ten ze śliwkami wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  8 kwietnia 2015 17:29

    Wygląda przepysznie choć ja nigdy nie jadłam mazurka i jakoś nie jestem do nich przekonana

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe girlblack
    girlblack  15 kwietnia 2015 22:06

    wygląda smacznie:)

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe Agnieszka
    Agnieszka  31 października 2015 14:42

    Aż mi ślinka cieknie

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  9 lutego 2016 18:27

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>