Pyszny przepis na: Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

wielkanocny_mazurek

Mazurki to ciasta związane z polską Wielkanocą. Są nie tylko pyszne, ale tworzą także piękną dekorację stołu – wyłożone obok puszystych serników i wielkanocnych bab. 

Ilość porcji: 1 blaszka (wymiary 30cm x 20cm)

Czas przygotowania dania Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi: 90 minut

Poziom trudności: średni

Składniki na Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi:

  • 150g herbatników maślanych (rozgniecionych)
  • 100g masła roztopionego
  • 300g śliwek kalifornijskich
  • 50ml rumu
  • 150ml wystudzonej herbaty
  • 150g płatków owsianych
  • 100g ciemnej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 150g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)

 

Przygotowanie:

Herbatniki maślane porządnie rozgniatamy. Rozgniecione ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady). Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.

200g śliwek kalifornijskich drobno kroimy, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.

W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę (będzie ona stanowić ostatnią warstwę mazurka), polewamy nią bakalie i odstawiamy do wystygnięcia. Mazurek dekorujemy pozostałymi śliwkami kalifornijskimi, ewentualnie dodatkowymi bakaliami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (279 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  2 kwietnia 2015 11:54

    Czas pieczenia mazurków: START!

    Odpowiedz
  2. Wusia  2 kwietnia 2015 13:31

    Najwyższy czas!Żeby sobie ułatwić sprawę używam gotowych mas np.krówkowej.Wychodzą wspaniałe mazurki

    Odpowiedz
  3. martucha180  2 kwietnia 2015 13:33

    Wygląda przepysznie!

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  2 kwietnia 2015 15:24

    Mazurek to tradycyjne ciasto Bożonarodzeniowe a ja nigdy go nie jadłam. Wstyd!

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  2 kwietnia 2015 15:25

    Oczywiście ciasto Wielkanocne :-)).

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  2 kwietnia 2015 19:54

    Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  7. macierzanka  2 kwietnia 2015 20:00

    Uwielbiam mazurki wielkanocne ,ten ze śliwkami wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  8. Elżbieta Wawer  8 kwietnia 2015 17:29

    Wygląda przepysznie choć ja nigdy nie jadłam mazurka i jakoś nie jestem do nich przekonana

    Odpowiedz
  9. girlblack  15 kwietnia 2015 22:06

    wygląda smacznie:)

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  31 października 2015 14:42

    Aż mi ślinka cieknie

    Odpowiedz
  11. Aneta  9 lutego 2016 18:27

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany