Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Składniki na Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

-mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
-masło 250g
-cukier puder 100g
-cukier kryształ 100g
-jajko 1 sztuka
-żółtka 2 sztuki
-sól szczypta
-proszek do pieczenia szczypta
-serek kremowy 500g
-cukier waniliowy 1 opakowanie
-śmietana 36% 150g
-cukier 50g
-skórka z cytryny i pomarańczy
-mieszane bakalie 1 opakowanie

Sposób wykonania

  1. Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
  2. W międzyczasie: serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
  1. Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (93 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Margaretkaw
    Margaretkaw  27 marca 2017 12:38

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  27 marca 2017 17:24

    Ciekawa góra ciasta.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe xtina120
    xtina120  28 marca 2017 20:29

    Świetny;) Ja coś ostatnio nie mam weny na wypieki…..mam nadzieję że mi to szybko minie 😉

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  30 marca 2017 22:30

    Mazurki to nie moja bajka

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe ewalub
      ewalub  31 marca 2017 13:54

      Mazurki to też nie moja bajka, zresztą podobnie jak wszelkie inne wypieki 🙂

      Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  4 kwietnia 2017 10:27

    U mnie w domu raczej nie robi się mazurków, a szkoda 🙁 Może czas zapoczątkować tę tradycję? Ten z przedstawionego przepisu wydaje się być obłędny! <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.