Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową – to wprawdzie idealne ciasto świąteczne, ale możesz się pokusić o upieczenie go także z innych okazji. Domownicy i goście będą zachwyceni.

Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

 Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 300 g pszennej mąki
  • 200 g masła (w pokojowej temperaturze)
  • 120 g drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Masa makowa Bakalland
  • 400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • opakowanie Skórki pomarańczowej Bakalland
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Masło, mąkę, drobny cukier oraz wanilię mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żurawinę, wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 22 cm, dodajemy gotową masę makową zmieszaną ze skórką pomarańczową oraz rozsmarowujemy schłodzony dżem żurawinowy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 min. Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...