Makaronowe tapas – poradnik imprezy karnawałowej!

Karnawał to czas przyjęć, dobrej i hucznej zabawy, muzyki i oczywiście pysznego jedzenia. Organizując karnawałowe party pamiętajmy, że diabeł tkwi w szczegółach.  Jeśli zależy nam na doskonałym efekcie końcowym, musimy się postarać – zwłaszcza o odpowiednie menu, w którym są makaronowe tapas.

Makaronowe tapas

Przyjęcie często trwa do samego rano, dlatego musimy zadbać o odpowiedni poczęstunek. Menu powinno być lekkie i oryginalne. W jego skład musi wchodzić co najmniej jedno danie na ciepło i kilka rodzajów przekąsek. Forma podania, smak i oryginalny pomysł – to one mogą urzec naszych gości. Często podawanym daniem są sałatki, które niestety wielu z nas już się przejadły. Z tego powodu zdradzamy Wam nietypowe przepisy na makaronowe przekąski.

 

Zapiekane makaronowe gniazda

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron wstążki gniazda – 1 paczka

– mięso mielone wieprzowe – ½ kg

– olej – 2 łyżki

– cebula – 1 szt.

– czosnek – 3 ząbki

– pomidory – 2 szt.

– ser żółty starty – 150g

– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

– masło – 1 łyżka

– natka pietruszki – 1 mały pęczek

Wykonanie:

W pierwszej kolejności gotujemy makaron na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem oraz mięsem podsmażamy na oleju. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim gniazda makaronu. Do każdego gniazdka nakładamy żółtego sera, mięsa, pomidory pokrojone w kostkę, a na wierzch ponownie troszkę sera. Całość należy zapiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Nasze makaronowe gniazdka podajemy posypane natką pietruszki i cząstkami pomidorów.

 

Makaron pierożek z miętą i białym serem

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron pierożek – ½ paczki

– oliwa z oliwek – 2 łyżki

– szynka parmeńska – 4 plasterki

– czosnek – 2 ząbki

– pomidory – 1 szt.

– ser biały półtłusty – 100g

– mięta świeża – 1 pęczek (duża garść)

– pieprz grubo zmielony do smaku

 

Papryka nadziewana makaronem i mięsem

Składniki:

– łopatka wieprzowa – 200g

– boczek wędzony – 200g

– cebula – 3 sztuki

– olej – 3 łyżki

– masło – 1 łyżka

– papryka świeża kolorowa – 6 sztuk

– sól, pieprz czarny i ziołowy

– natka pietruszki – 1 pęczek

– Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu – 1 paczka

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać.  Farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st. C ok. 45 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...