Makaronowe Halloween – czyli zupa z dyni z makaronem krajanka

zupa-dyniowa

Cukierek albo psikus? – to 31 października, kiedy jest Halloween słyszymy to pytanie! To ulubiona zabawa najmłodszych. Dorośli także mogą przyjemnie spędzić ten wieczór. Jedną z ciekawszych propozycji będzie „halloweenowe gotowanie”. My z pośród wielu opcji wybraliśmy: zupa z dyni – zdrowa, pyszna i „strrrrrraszna”!

Gdybyście pragnęli zrobić lampion z dyni – oto instrukcja krok po kroku i wiele inspiracji:

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
  • dynia  – ok. 1 ½ kg
  • cebula –  2 średnie szt.
  • kapary z zalewy – 1 łyżka
  • płatki chilli  – ¼  łyżeczki
  • olej – 3 łyżki
  • słodka śmietanka – 100ml
  • woda
  • sól do smaku

 

Wykonanie:

Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku  i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.  Podawać z makaronem nitki.

Smacznego!

 

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...