Makaron z makiem i bakaliami

Makaron-z-makiem-i-bakaliami-Fot.-Miedzybrodzki-Makaron

Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.

Składniki na danie – Makaron z makiem i bakaliami:

  • Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
  • mak – 100g
  • bakalie – 100g
  • mleko – 150g
  • miód – 50g

Wykonanie:

W pierwszej kolejności parzymy przez 1 godzinę zmielony dwukrotnie mak. Makaron łazankę gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Następnie łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na świąteczne talerze.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (59 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Anna
    Anna  8 lutego 2016 21:33

    Prawie 22 godzina a ja wzięłam się za czytanie artykułów z przypisami. Chyba nie najlepszy pomysł bo robie się głodna. … przepysznie wyglądające przepisy. Z przyjemnością użyłabym ich już za moment.. no ale nie najlepsza godzina na to już 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  25 kwietnia 2016 20:52

    W moim domu to się nazywa kluski z makiem – bardzo smakowita potrawa osładzająca nieco wigilijną kolację , na której u nas królują zdecydowanie ryby w różnych postaciach .

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe xtina120
    xtina120  2 czerwca 2016 09:08

    Mniam ale pyszności. Na pewno w tym roku przygotuje coś takiego. Nigdy nie mieliśmy na wigilii nic słodkiego więc czas to zmienić i zaskoczyć domowników, mam nadzieję, że będzie im smakowało.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  19 grudnia 2016 10:07

    Pyszności, bo są tam bakalie, ale za makiem nie bardzo przepadam.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  25 grudnia 2016 20:17

    HM. Albo coś przeoczyłam, albo nie pisze co zrobić z mlekiem, które jest zawarte w składnikach? W mojej rodzinie z dziada pradziada na stole wigilijnym muszą być kluski z makiem. Kluski muszą być koniecznie własnej roboty malutkie. Ugotowany i zmielony mak zalewa się zimnym, przegotowanym mlekiem na gęsto [ czyli mało mleka dużo maku 😉 ], dodaje się miód, bakalie i właśnie te kluseczki. Palce lizać. Oczywiście można jak w tym przepisie iść na łatwiznę i ugotować kupny makaron, no ale to już zdecydowanie nie to samo. Jednakże potrawę polecam bo naprawdę pycha.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>