Makaron wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem

Makaron wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Makaron wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem

  • 400g makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 100 g groszku mrożonego lub groszku cukrowego
  • 2 – 3 liście kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolendra
  • Garść orzechów ziemnych
  • Olej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta: twardość al dente 10 minut, normale 12 minut.

Masło orzechowe, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny mieszamy w miseczce, aby powstał nam aromatyczny dodatek do dania.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone w słupki warzywa oraz posiekany czosnek i groszek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos.

Sugerujemy tutaj wybór ciemnej pasty, np. z serii Lubella Pełne Ziarno. Dzięki niej, będziemy mieli gwarancję, że makaronowe gniazda wstążki idealnie oblepią się sosem.

Danie podajemy posypane listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (341 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...