Makaron tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą

Tagliolini-z-pistacjowym-pesto-i-czerwoną-pomaranczą

Przepis na: Makaron tagliolini z pistacjowym pesto  i czerwoną pomarańczą jest autorstwa Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: średni

Składniki na danie: Makaron tagliolini z pistacjowym pesto  i czerwoną pomarańczą

Na pełnoziarnisty makaron:

  • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda

Na sos:

  • 120 g pistacji (niesolonych)
  • 45 g soku z pomarańczy
  • oliwa extra vergine
  • 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Formujemy bochenek, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).

W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól
i pieprz – całość miksujemy do uzyskania kremu. Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.

Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni
z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (329 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...