Szybkie i proste danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem

Makaron-z-cieciorka-rozmarynem-i-boczkiem

Przepis na Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem jest autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem

  • 350 g makaronu (najlepiej penne)
  • 400 g ciecierzycy
  • 100 g boczku
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Jeśli do przygotowania tego dania używacie suchej ciecierzycy, pamiętajcie, aby wcześniej namaczać ją w wodzie przez minimum 12 godzin (będziecie potrzebować 3 litrów wody na każde 500 g suchej ciecierzycy).

Do garnka o wysokich brzegach wkładamy dobrze umytą ciecierzycę, gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Zalewamy wodą i gotujemy przez dwie godziny na bardzo małym ogniu. Używając wyłącznie drewnianych sztućców, sprawdzamy stan ciecierzycy. Kiedy będzie ugotowana, doprawiamy ją solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni boczek, do którego dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz odrobinę oliwy i wody. Podsmażamy przez kilka minut.

W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody, w której gotujemy makaron penne. Po upływie połowy czasu gotowania odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię z ciecierzycą i boczkiem. Kontynuujemy gotowanie makaronu, dodając w razie potrzeby odrobinę wody i oliwy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy odrobiną poszatkowanej świeżej natki pietruszki. Zostawiamy na kilka minut (pozwalając na dobre wymieszanie się smaków), po czym podajemy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (286 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...