Makaron Bavette z owocami morza zapiekany w folii

Bavette_zapiekane_w_folii_Barilla_2

Czas przygotowania dania:  Makaron Bavette z owocami morza zapiekany w folii – 35 minut

Ilość osób: 4

Składniki na danie: Makaron Bavette z owocami morza zapiekany w folii

  • 400 g makaronu Bavette Barilla
  • 200 g kalmarów
  • 100 g krewetek
  • 200 g oczyszczonych małży
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.
  3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.
  4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (262 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...