Łosoś wędzony aromatem herbacianym – do wykonania w domu
Składniki na danie: Łosoś wędzony aromatem herbacianym
– 4 filety z łososia
– 150 g cukru
– 150 g ryżu
– 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
– oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia natrzyj solą i posmaruj oliwą część bez skóry.
- Kawałki ryby przełóż do naczynia, przykryj je starannie i wstaw do lodówki na 60 minut.
- Do miski wsyp ryż, cukier oraz zawartość 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj naczynie typu wok i wyłóż je folią aluminiową.
- Na dno woka wysyp wcześniej przygotowaną mieszaninę, składającą się z cukru, ryżu, oraz
- Na dno woka połóż kratkę do pieczenia posmarowaną masłem, a następnie umieść na niej filety mięsem do dołu ułożone bardzo blisko siebie. Następnie przykryj szczelnie naczynie pokrywką.
- Wędź rybę na dużym ogniu około 5 minut, następnie zmniejsz go i wędź rybę kolejne 15 minut. Wyłącz ogień. Nie zdejmuj pokrywki. Pozostaw potrawę pod przykryciem na kolejny kwadrans, aby ta przesiąknęła unikatowym aromatem herbacianym.
Tak przygotowaną rybę polecamy podawać z zestawem surówek oraz swoim ulubionym pieczywem.
Komentarze
Bardzo lubię łososia 🙂
No powiem, że musi to danie być pyszne. Łosoś to wyjątkowa ryba i trudno jej nie lubić. A tak podana to naprawdę musi mieć wyjątkowy smak i aromat. Ja osobiście nie odmówiłaby degustacji tej potrawy. Wygląda apetycznie i tak zapewne smakuje.
Przeczytałam przepis jeszcze raz i zastanawia mnie ten cukier do ryżu. 150 g cukru dodać do 150 g ryżu? To będzie strasznie słodki ten ryż? Chyba zrobiłabym bez tego cukru albo z mniejszą ilością jak dla mnie.
Ciekawe połączenie łososia z herbatą…
Na pewno postaram się w domu przyrządzić łososia w ten sposób. Zamiast tradycyjnego karpia ja polecam łososia. Łososie są bogate w wiele składników odżywczych witamin A,D, E,B oraz w kwasy Omega-3 i Omega-6. Pomimo że jest bardzo tłustą ryba osoby dbające o linie nie mają się o co martwić, wystarczy zachować umiar w jedzeniu. Mam nadzieje że mój po przyrządzeniu też będzie tak smacznie wyglądał.
Bardzo smakowicie wygląda
bajecznie złocisty, a jaki zdrowy
Ciekawy przepis , generalnie nie słyszałam jeszcze o wędzeniu ryb w ten sposób , chociaż rybie mięsko robi się zazwyczaj dość szybko , więc jest szansa , że może być smaczne 🙂