Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidoram

Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidorami to danie jedyne w swoim rodzaju. Spróbujcie ten przepis, a zawiedziecie się!

losos-na-czarnym-makaronie

Przepis autorstwa szefa kuchni  „Strefa Restauracja & Bar” – z Warszawy

Przepis na 4 osoby.

Składniki

  • Łosoś filet 800 g
  • pieprz kolorowy  – do smaku
  • cytryna 100 g
  • limonka            100 g
  • bób mrożony 500 g
  • cebula  200 g
  • bulion mięsny 100 g
  • makaron czarny 360
  • sól do smaku
  • pieprz czarny wg uznania
  • garść rukoli
  • suszone pomidory 100 g
  • ananas świeże – 200 g

 Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łososia marynujemy w pieprzu kolorowym, soli, zamykamy próżniowo i gotujemy w 52,5 stopni C przez 25 minut.

Mus z bobu: Bób gotujemy w wodzie do miękkości, schładzamy i obieramy ze skóry, miksujemy w termomiksie dodając bulion i doprawiając do smaku solą, pieprzem i limonką. Ananasa obrać pokroić i usmażyć z dodatkiem suszonych pomidorów, pod koniec smażenia dodać rukolę

„Strefa Restauracja & Bar” w Warszawie (skąd pochodzi powyższy przepis), to miejsce, gdzie mamy możliwość skosztowania najlepszych skarbów morza. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...