Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Jeszcze niedawno instagramowe konta najaktywniejszych trendsetterów były pełne tęczowych koktajli, bajgli, babeczek i kaw, nawiązujących do motywu jednorożca. Wielobarwne przysmaki, które tak świetnie prezentowały się na zdjęciach rzadko jednak mogły się poszczycić równie przyjemnym dla ciała składem. Były za to przesycone sztucznymi barwnikami i słodzikami, które od samego patrzenia wywoływały w odbiorcach wrażenie „przesłodzenia”. Tego lata kulinarna moda wykonała jednak obrót o 180 stopni i oto na stołach  oraz – rzecz jasna – zdjęciach internautów zagościły o wiele mniej fotogeniczne, ale za to zdrowe potrawy. Poznajcie czarne jedzenie w trzech odsłonach – lodowej, kawowej i koktajlowej!

czarne jedzenie

Kolaż własny redakcji; źródło zdjęć: www.pinterest.com. Odniesienia do konkretnych profili są osadzone w tekście

Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Polecamy również: Superfoods 2017 – poznaj nadchodzące kulinarne hity!

 

Czarne lody

 

 

 

 

Czarne lody to kulinarny hit stworzony przez nowojorską lodziarnię Morgenstern Finest Ice Cream. Ich czarna barwa nie jest efektem mrocznych kucharskich działań, a naturalną konsekwencją użycia organicznego kokosowego popiołu. Powstaje on ze zwęglonej łupiny orzecha kokosowego i jest aktywowanym węglem, w związku z czym wykazuje silne właściwości detoksykujące. Bazę z popiołu uzupełnia mleczko kokosowe i zmielone wiórki kokosa przez co smak tych lodów jest naprawdę uzależniający! 

Wykorzystanie leczniczych właściwości węgla nie jest oczywiście żadną nowością – medycyna od stuleci stosuje go w leczeniu zatruć pokarmowych. Wzrastające zainteresowanie organicznymi substancjami, które można z powodzeniem wykorzystywać zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni odświeżyło jednak pamięć o tym minerale i odczarowało nasz instynktowny lęk wynikający z jego koloru, a co za tym idzie, poszerzyło wiążące się z nim możliwości.

Lody powoli pojawiają się już w polskich rzemieślniczych lodziarniach, a czarny dodatek opanował także same lodowe rożki!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (85 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Hidari11
    Hidari11  20 czerwca 2017 05:57

    Jestem ciekawa, jak to wszystko smakuje, szczególnie czarne lody mi się podobają wizualnie, a ich smak musi być równie unikatowy.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  20 czerwca 2017 08:38

    Ja też

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe xtina120
    xtina120  20 czerwca 2017 09:08

    Czarne lody wyglądają super…..ciekawe gdzie takie można kupić 😉

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe Joanna007
      Joanna007  20 czerwca 2017 21:48

      Ja chętnie napiłabym się takiej tequili a w szczególności tego ostatniego drinka bym spróbowała 😀

      Odpowiedz
      • Zdjęcie profilowe Jaworka
        Jaworka  23 czerwca 2017 12:08

        haha Joanna ja również chętnie bym je wypróbowała

        Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Aldona81
    Aldona81  20 czerwca 2017 10:02

    Dla mnie wizualnie mało apetyczne.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Kathe
    Kathe  20 czerwca 2017 14:18

    Kojarzę smak węgla aktywowanego, sądzę że mogłoby to być smaczne, gorzej byłoby gdyby smak i barwa pochodziły z lukrecji 😉 Jednak kolor ten mnie nie zachęca do jedzenia, wolę coś bardziej barwnego 🙂

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Emotikonka
    Emotikonka  20 czerwca 2017 15:57

    Wygląda całkiem ciekawie 🙂

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe kasia87g
    kasia87g  20 czerwca 2017 20:56

    nie dla mnie, bardziej jako sztuka niż jedzenie

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe martus2833
    martus2833  21 czerwca 2017 10:05

    Moim zdaniem: zupełnie nieapetyczne.

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  21 czerwca 2017 14:24

    Dla mnie wygląda to ohydnie , jakoś czarny kolor od jedzenia mnie odrzuca zupełnie . Jest jeszcze jedna kwestia – pewnie sporo barwników stosują do czarnego jedzenia , więc ząbki po takim daniu też muszą mieć ciekawy kolor …

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe agata20
    agata20  21 czerwca 2017 16:12

    Zdecydowane NIE dla czarnych lodów.

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe Uśmiechnij się :)
    Uśmiechnij się :)  21 czerwca 2017 21:50

    Czarny to mój kolor, mogłabym się żywić czarnym jedzeniem do końca życia 😉 A tak poważnie, to fajnie to wygląda, chętnie spróbuję takich czarnych propozycji 😉 Może i sama coś takiego upichcę.

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe ewka
    ewka  22 czerwca 2017 08:19

    raczej bym nie spróbowała, nie wygląda to apetycznie

    Odpowiedz
  13. Zdjęcie profilowe Klaudiaa
    Klaudiaa  22 czerwca 2017 09:38

    Jak dla mnie wyglądają pięknie 🙂

    Odpowiedz
  14. Zdjęcie profilowe Anett13
    Anett13  22 czerwca 2017 11:21

    lubie bardzo czarny kolor, szczególnie w ubraniach, ale jakos czarne jedzenie nie bardzo mnie zachwyciło. spróbowalabym z ciekawosciu czy kolor wpływa na smak, ale fanka pewnie bym nie została

    Odpowiedz
  15. Zdjęcie profilowe Magrabka31
    Magrabka31  23 czerwca 2017 19:19

    Uważam,że to fajny i pożyteczny trend.Stosuję węgiel w kosmetyce,więc idąc tą drogą również chętnie spróbowałabym tych wszystkich czarnych pyszności.

    Odpowiedz
  16. Zdjęcie profilowe lilka
    lilka  15 lipca 2017 14:04

    smakuje jak migdaly… fajny hicior jak dla mnie zawsze to jakas odskocznia od tradycyjnych kolorowych lodow a kolor czarny tez uwielbiam…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.