Letnie przetwory: Chutney z suszoną miechunką
Chutney z suszoną miechunką to wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny z dobrze wyczuwalną ostrą nutą dodatek do domowych pasztetów, serów lub pieczonych mięs.
Składniki na: Chutney z suszoną miechunką
- 1 czerwona cebula
- 120 g Złotych owoców Bakalland
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka chili
- pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Złote owoce wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu aż zmiękną. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy miękkie Złote owoce (razem z wodą, w której się gotowały), imbir, chili i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż połączą się i utworzy się z nich gęsta konfitura. W czasie duszenia jeśli widzimy taką potrzebę, możemy podlać składniki wodą lub doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowy chutney zostawiamy do wychłodzenia. Podajemy jako dodatek do pasztetów, serów i mięs.
Chutney pierwsze czytam, nawet nie wiem co to jest, trzeba wygooglować 😀
Ja mam to samo 😀
Bardzo mnie ciekawi smak 🙂
Miechunka sama w sobie jest kwaśna więc dodawanie do przepisu soku z cytryny uważam za zbędne.No ale mogę sie mylić,to tylko moje zdanie.Przepis na pewno wypróbuję
Miechunka to taki krzew ozdobny ,jego kwiaty przypominają malutkie czerwone papryczki. Na pewno nie raz widziałyście go w jesiennych kompozycjach kwiatowych. Owoce miechunki to taka mała czerwona kuleczka. Po zasuszeniu robi się żółta Owoc jest mięsisty i potwornie kwaśmy .
Nigdy nie jadłam,baaa nawet nie słyszałam o takiej potrawie.Jestem ciekawa smaku
Może być smaczne nigdy nie robiłam
A cóż to jest miechunka :O
Nigdy nie przygotowywałam czegoś takiego, ale biorąc pod uwagę składniki to raczej nie byłabym oczarowana. Z letnich przetworów stawiam jedynie na musy jabłkowe lub z dodatkiem dyni.
Chutney kiedyś jadłam, ale gruszkowy z eterno. Był przepyszny! Warto czasem spróbować czegoś nowego:)