Lekkie przekąski na wakacyjne dni

Okres wakacji to czas nie tylko zasłużonego wypoczynku, ale też więcej okazji do spotkań w gronie znajomych i bliskich. Chcesz ich należycie ugościć a brakuje ci pomysłu na ciekawą, wakacyjną i prostą przekąskę? Sprawdź nasze propozycje!

Bruschetta

Oprócz ciasteczek czy świeżych owoców, swoim gościom możesz zaproponować nietypowe, smaczne i zdrowe, a w dodatku proste w przygotowaniu, wakacyjne przekąski. Wybraliśmy dla was 10 najlepszych, które mogą pozytywnie zaskoczyć waszych gości:

  • Bruschetta – sposobów na przygotowanie tego rodzaju przystawki jest mnóstwo – standardowo z pomidorami i bazylią, czy też bardziej kreatywnie – oliwą, salami, serem feta, gorgonzolą, miodem, łososiem czy serem mascarpone. Do wyboru, do koloru…
  • Prażone orzechy – wrzuć na rozgrzaną patelnię garść orzechów nerkowca i podsmaż przez 5 minut. Następnie dodaje łyżkę masła, dwie łyżki zmielonego rozmarynu (najlepiej świeżego) oraz trochę soli i pieprzu dla smaku. Najlepiej podawać je ciepłe, od razu po zdjęciu z patelni.
  • Szaszłyki – zawsze dobrze jest mieć trochę sera i salami w lodówce. W połączeniu z plasterkami jabłka oraz owocami winogron możemy skomponować bardzo ciekawe szaszłyki, nie włączając nawet piekarnika czy kuchenki!
  • Małe babeczki – robi się je szybko (a właściwie robią się same w piekarniku), a ich zawartość zależy tylko i wyłącznie od waszej wyobraźni. Można je zrobić z serem cheddar, bądź z dodatkiem szynki czy boczku. Posypane szczypiorkiem smakują wyśmienicie!

 

  • Ser topiony z galaretką – na talerzu wyłożyć sporą porcję sera topionego i wylać na niego galaretkę o smaku żurawiny z wcześniej dodaną ostrą papryką. Można serwować razem z krakersami i przekonać się, czy gościom smakuje połączenie ostrego ze słodkim.
  • Dip z toffee – zmiksuj ¾ szklanki brązowego cukru, 25 dag serka homogenizowanego, pół szklanki cukru pudru i łyżeczkę wanilii. Do tego dosyp pokruszony batonik toffee. Całość można podawać z kawałkami jabłka lub krakersami.
  • Kruche przekąski – ich wybór na rynku jest stosunkowo duży, a chcąc nieco odejść od tradycyjnych ciasteczek, możemy na stole postawić chociażby słomkę ptysiową Brześć. Lekka, posypana kryształkami cukru, idealnie nadaje się do chrupania przy kawie czy herbacie.

  • Parówki w cieście – można je przygotować w szybki i prosty sposób. Parówki owinąć w ciasto francuskie i plaster sera żółtego (wedle uznania można dodać pieczarki, cukinię bądź czerwoną paprykę) i piec w piekarniku, aż ciasto stanie się chrupkie. Nieco inna forma hot-dogów, ale równie smaczna.
  • Makaronowe szaszłyki – lekka przekąska, do której przygotowania wystarczy zamarynowanie gotowanego tortellini, kawałków mozzarelli i pomidorów cherry w sosie włoskim. Każdy ze składników nakłuwać na wykałaczkę naprzemiennie z całymi liśćmi bazylii. Efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie.
  • Ser brie z żurawiną – połączenie tych dwóch składników wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje. Piecz ser w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 325 stopni. Wyjmij z piekarnika, nałóż żurawinę i posyp migdałami. Piecz przez kolejnych pięć minut, również można podawać z krakersami.

Jak widać przygotowanie niekonwencjonalnych, wakacyjnych przystawek nie musi być trudne, wystarczy jedynie wcześniej zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (281 głosów, średnia: 4,32 z 5)
zapisuję głos...