Dla wegetarian: Lazania z selera

Lazania-z-selera_danie-dla-wegetarian

Przepis na  Lazania z selera jest autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: średni
Dla: 4 osób

Składniki na danie: Lazania z selera

beszamel:

  • 400 ml mleka
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól

lazania:

  • 500 g selera
  • 4 ziemniaki
  • 100 gr startego sera

 

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy masło w garnku; dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając na ogniu, dodajemy mleko, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy beszamel do wrzenia, uważając, by nie uformowały się grudki.

Obieramy seler i ziemniaki, kroimy je na cienki plasterki. Na formie do pieczenia wykładamy cienką warstwę beszamelu, którą przykrywamy ziemniakami i znowu beszamelem; posypujemy startym serem, na który kładziemy seler i beszamel. Kontynuujemy aż do brzegów formy, kończąc beszamelem, który posypujemy dużą iloscią startego sera. Pieczemy przez 40-45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...