Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

Przepis na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Składniki na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

  • 1 litr mleka
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g makaronu do lazanii (Barilla)
  • 60 g bazylii
  • 250 g oliwy extra vergine (Monini)
  • 50 g migdały
  • skórka z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy
i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.

Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (287 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  16 grudnia 2015 12:30

    Ciekawe połączenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Aneta  16 grudnia 2015 13:00

    Wygląda smakowicie! Choć kocham tradycyjną lazanię, to spróbowałabym też takiego połączenia 😉

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  16 grudnia 2015 13:12

    A moje wszystkie próby podania ryby w innej formie niż smażonej albo upieczonej w folii skończyły się fiaskiem. i choć podoba mi się ten przepis to raczej nie skorzystam.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  16 grudnia 2015 13:39

    Jakie to apetyczne danie, spróbuję według tego przepisu.

    Odpowiedz
  5. adamorek  16 grudnia 2015 13:54

    ciekawa wersja

    Odpowiedz
  6. joanna252  16 grudnia 2015 17:44

    Ciekawy pomysł 😀

    Odpowiedz
  7. bbo  16 grudnia 2015 20:00

    Oryginalne połączenie. Tylko czy to jeszcze można nazwać lazanią 😉

    Odpowiedz
  8. Agnieszka  16 grudnia 2015 20:19

    Oj zjadłabym

    Odpowiedz
  9. Żanett  16 grudnia 2015 21:59

    Skosztowałabym odrobinkę 🙂

    Odpowiedz
  10. Kropka  16 grudnia 2015 22:46

    Świetnie wygląda 😉

    Odpowiedz
  11. xtina120  16 grudnia 2015 23:08

    Ale fajnie wygląda 😉

    Odpowiedz
  12. Patriszia  27 grudnia 2015 21:42

    Wygląda smacznie, tak wiosennie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany