Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto
Przepis na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.
Składniki na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto
- 1 litr mleka
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 1 kg filetów z dorsza
- 250 g makaronu do lazanii (Barilla)
- 60 g bazylii
- 250 g oliwy extra vergine (Monini)
- 50 g migdały
- skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy
i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Ciekawe połączenie 🙂
Wygląda smakowicie! Choć kocham tradycyjną lazanię, to spróbowałabym też takiego połączenia 😉
A moje wszystkie próby podania ryby w innej formie niż smażonej albo upieczonej w folii skończyły się fiaskiem. i choć podoba mi się ten przepis to raczej nie skorzystam.
Jakie to apetyczne danie, spróbuję według tego przepisu.
ciekawa wersja
Ciekawy pomysł 😀
Oryginalne połączenie. Tylko czy to jeszcze można nazwać lazanią 😉
Oj zjadłabym
Skosztowałabym odrobinkę 🙂
Świetnie wygląda 😉
Ale fajnie wygląda 😉
Wygląda smacznie, tak wiosennie 🙂