Łatwy i szybki piernik last minute

szybki piernik

fot. Cukier Królewski

 Czas przygotowania: 1,5 godz.

Składniki :

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 330 g maki pszennej
  • 30 g cukru waniliowego
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki sparzonych rodzynek
  • 3 jajka

 

Polewa:

  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

 

Dekoracja:

Cukier puder w młynku Cukier Królewski

 

Sposób przygotowania:

Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać mleko, rozpuszczony miód i masło oraz powidła śliwkowe. W trzeciej misce ubić całe jajka. Składniki suche połączyć z mokrymi, miksować, pod koniec dodając ubite jajka. Wmieszać rodzynki i delikatnie wymieszać masę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć masę i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec 50 minut – 1 godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. W rondelku podgrzać składniki polewy, wymieszać. Gotową polewą polać piernik. Zostawić do ostudzenia. Przed podaniem udekorować ciasto mrożonymi owocami leśnymi i gałązkami rozmarynu, a na koniec oprószyć cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (341 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...