Łatwy przepis: Makaron z serem, boczkiem w delikatnym mlecznym sosie

Makaron-z-serem-i-boczkiem-w-delikatnym-mlecznym-sosie

Czas wykonania: ok. 30 min
Dania dla 3 – 4 osób.
Poziom: łatwy

Składniki na danie – Makaron z serem, boczkiem w delikatnym mlecznym sosie:

  • Międzybrodzki Makaron kolanka – 250 g
  • Starty żółty ser – ok. 1 szklanki
  • Boczek – 5 plastrów
  • Mleko – 2 szklanki
  • Masło – 1 łyżka
  • Natka pietruszki/szczypiorek
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

2. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos.

3. Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut.

4. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek.

5. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek).

6. Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...