Łatwy kurczak z figami w stylu marokańskim

kurczak z figami

Składniki na danie: kurczak z figami w stylu marokańskim

  • 4 udka kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 300 gramów siekanych fig
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 4 ząbki siekanego czosnku
  • 1 poszatkowana cebula
  • 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
  • 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

Udka nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rumienimy je z obu stron na oliwie. Przekładamy do brytfanki. W osobnej misce przygotowujemy zalewę z pozostałych składników i przypraw.  Zalewę mieszamy i zalewamy udka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Świetnie smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...