Łatwy deser: Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami

Szara-reneta-zapiekana-z-kremem-daktylowym-2

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na danie: Szara reneta zapiekana  z kremem daktylowym  i bakaliami

  • 2 duże renety
  • 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 2 łyżki kakao (bez cukru)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych lub łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 100 g orzechów (nerkowce, migdały)

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby woda tylko je przykryła. Odstawiamy do namoczenia na około 3 godziny. Jabłka (renety) myjemy i wydrążamy łyżeczką gniazda nasiennie. Daktyle po namoczeniu blendujemy na gładką masę, dodając wiórki kokosowe lub olej kokosowy oraz kakao. Do uzyskanego kremu dodajemy posiekane orzechy. Jabłka faszerujemy powstałą masą. Pieczemy z termoobiegiem w 180° C przez ok. 25 minut.

Przepis jest autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefowej Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (294 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...