Łatwe rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem

Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem to kolejny łatwy pomysł na słodkie co nieco na Walentynki (ale nie tylko).  Oto przepis Arka Dziakowskiego (Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu)

Rozki-z-ciasta-francuskiego-z-twarozkiem-mandarynkowym-(2)

  • Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki na deser: Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 kg twarogu (jak do sernika)
  • 2 duże mandarynki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (płaska)
  • ½ łyżeczki mielonej wanilii/ pasty waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mandarynki sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Skórkę oraz sok mieszamy z twarogiem, dodajemy wanilię, budyń i dosładzamy do smaku. Na płaty ciasta wykładamy masę waniliową, po połowie na każdy płat. Zawijamy jak rolady, uważając, aby nadzienie nie wypływało zbyt mocno. Schładzamy w zamrażarce ok. 10 minut. Po tym czasie rolady kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy plaster układamy na papierze do pieczenia w odstępie 2 centymetrów. Pieczemy w 200°C przez ok. 25 minut (aż się przyrumieni).

Cukier puder mieszamy z cynamonem. Oprószamy nimi wystudzone rożki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...