5 pomysłów na szybkie i łatwe przekąski sylwestrowe

Spis treści:

5 pomysłów na szybkie i łatwe przekąski sylwestrowe

Szukasz pomysłu na menu Sylwestrowe w domu? Oto kilka podpowiedzi na łatwe przekąski sylwestrowe , które  możesz zaproponować swoim gościom.

 

1.Włoskie panini z szynką i serem

łatwe przekąski sylwestrowe _panini

fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 4 sztuki chleba typu panini
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 4 plastry szynki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2 pomidory
  • 100 g suszonych pomidorów
  • pęczek bazylii
  • oliwki czarne
  • rukola
  • 0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr, aby nadać aromatu. Całość zmiksuj na gęstą pastę.
  2. Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki Knorr.
  3. Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki.
  4. Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.
  5. Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.
  6. Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką. 

2. Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

(przepis autorstwa Piotr Ceranowicz)

 

Składniki :
Makaron Lubella Classic Świdry 400g
2 słodkie ziemniaki
2 granaty
2 piersi z kurczaka
Kozi ser pleśniowy
Garść kolendry
Sok z 2 cytryn
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, cukier
Olej

Przygotowanie :

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki. Granat
z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki.
Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.

 

3. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • sałata rzymska
  • tuńczyk z puszki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • 2 łyżki oliwek czarnych
  • 4 jajka
  • pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.
  2. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.
  3. Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.
  4. Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.

4. Śledź w śmietanie

fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 8 sztuk śledzi matias
  • 350 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 2 opakowania Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
  • cebula
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • jabłko

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.
  2. Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Sos sałatkowy Knorr, dla nadania wyrazistego smaku,  wymieszaj ze śmietaną.
  4. Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.
  5. Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

 

5. Pomidory nadziewane sałatką z kuskusu

(przepis pochodzi ze strony www.zyjsmacznieizdrowo.pl)

 

Składniki:
2łyżki majonezu
1/4szklanki kaszy kuskus
1/4papryki czerwonej
50 gszynki konserwowej
1/2cebulki
1/2łyżki posiekanej natki pietruszki
1ząbek czosnku
2duże pomidory
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1.Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
2.Paprykę i szynkę pokrój w kostkę.
3.Następnie posiekaj cebulę, szczypiorek i czosnek.
4.W każdym pomidorze (powinny być dość duże i równe) zetnij wierzch, wydrąż miąższ, delikatnie oprósz solą w środku.
5.Kuskus, paprykę, szynkę, cebulę i czosnek wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
6.Napełnij pomidory sałatką.
7.Pomidory podawaj ze świeżym pieczywem, udekorowane natką pietruszki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (363 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...