Łatwe koperty szpinakowe z ciasta francuskiego
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Łatwe koperty szpinakowe z ciasta francuskiego
- – Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
- – szpinak mrożony 500g
- – czosnek 2 ząbki
- – Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
- – sól, pieprz do smaku
- – Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
- – ciasto francuskie 1 opakowanie
- – jajko 1szt.
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.
Komentarze
Wygląda smakowicie muszę spróbować
Zdarzało mi się zrobić, bo uwielbiam szpinak, ciasto francuskie trochę tłuste ale raz na jakiś czas można 😉 W „moim” przepisie nie serek wiejski, ale ser feta i sól jest zbędna 😉
O tak, szpinak i ser feta to idealne połączenie 🙂
może byc dobre warto spróbować
wolę inny farsz
Jak zwykle przepisy z ciasem francuskim -szybkie, łatwe i przyjemne.Lubię wszystkie jego postacie i słodkie i wytrawne.Zawsze mam lodówce opakowanie ciasta i jest to „pogotowie ratunkowe” gdy nie mam pomysłu czy na obiad, kolację czy deser.
Dość łatwy przepis,który zachęca do wypróbowania…Jestem ciekawa,jak będzie wyglądał ten mezalians ze szpinakiem…
Wyglądają smakowicie.
Robiłam bardzo podobne kopertki, tylko, że nie wyglądały aż tak ładnie, jak te ze zdjęcia 😉 Przygotowywałam je w dwóch wersjach: szpinak + ser feta + czosnek i kurczak + pieczarki + ser. Przepyszne! 😉
Wygląda rewelacyjnie!
Fajny i szybki przepis. Lubię ciasto francuskie i szpinak, więc myślę, że i te francuskie ciastka by mi smakowały. Był okres, że kupowałam dość sporo ciasta francuskiego gotowego i tworzyłam różne cudeńka z nich ale mi się przyjadło i zrobiłam przerwę. Musze sobie kupić i wypróbować przepis. Zwłaszcza, że ze szpinakiem jeszcze nie robiłam. Ale w tym przepisie nie ma mowy o orzechach włoskich, które są na srodku tych szpinakowych kopert ze zdjęcia 🙂
Przepis zupełnie nie dla mnie , ponieważ nie lubię ani robić , ani tym bardziej jeść ciasta francuskiego pod żadna postacią – ani na słodko , ani na słono . Ja odpadam 🙂