Łatwe koperty szpinakowe z ciasta francuskiego

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Łatwe koperty szpinakowe z ciasta francuskiego

  • – Masło Ekstra ,,Piątnica”                1 łyżka
  • – szpinak mrożony                              500g
  • – czosnek                                          2 ząbki
  • – Śmietanka 30% „Piątnica”             2 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • – Serek wiejski 200g „Piątnica”           1szt.
  • – ciasto francuskie                1 opakowanie
  • – jajko                                                    1szt.

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (45 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe blogujemytestujemy
    blogujemytestujemy  6 stycznia 2017 13:21

    Wygląda smakowicie muszę spróbować

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe nilkaa3
    nilkaa3  6 stycznia 2017 18:13

    Zdarzało mi się zrobić, bo uwielbiam szpinak, ciasto francuskie trochę tłuste ale raz na jakiś czas można 😉 W „moim” przepisie nie serek wiejski, ale ser feta i sól jest zbędna 😉

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe Aneta
      Aneta  12 stycznia 2017 11:20

      O tak, szpinak i ser feta to idealne połączenie 🙂

      Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  7 stycznia 2017 09:31

    może byc dobre warto spróbować

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  7 stycznia 2017 11:43

    wolę inny farsz

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  7 stycznia 2017 15:13

    Jak zwykle przepisy z ciasem francuskim -szybkie, łatwe i przyjemne.Lubię wszystkie jego postacie i słodkie i wytrawne.Zawsze mam lodówce opakowanie ciasta i jest to „pogotowie ratunkowe” gdy nie mam pomysłu czy na obiad, kolację czy deser.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe afrodyta
    afrodyta  7 stycznia 2017 18:36

    Dość łatwy przepis,który zachęca do wypróbowania…Jestem ciekawa,jak będzie wyglądał ten mezalians ze szpinakiem…

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Hidari11
    Hidari11  8 stycznia 2017 18:39

    Wyglądają smakowicie.

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  12 stycznia 2017 11:22

    Robiłam bardzo podobne kopertki, tylko, że nie wyglądały aż tak ładnie, jak te ze zdjęcia 😉 Przygotowywałam je w dwóch wersjach: szpinak + ser feta + czosnek i kurczak + pieczarki + ser. Przepyszne! 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>