Łatwe domowe trufle piernikowe

domowe_trufle_piernikowe

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na domowe trufle piernikowe

  • – Śmietanka 42% od OSM Piątnica           150ml        
  • – czekolada gorzka                                      2 szt.
  • – orzechy włoskie łuskane                          50g
  • – przyprawa piernikowa                              1 płaska łyżka
  • – rum                                                             50ml
  • – skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
  • – kakao, wiórki kokosowe
  • – szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i  odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (302 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...