Łatwa karmelowa panna cotta

Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

karmelowa panna cotta

Fot. „Piątnica”

 Łatwa Karmelowa Panna Cotta – składniki:

 

  • Śmietanka 36% „Piątnica” 250ml
  • Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml
  • żelatyna – 3 płaskie łyżeczki
  • cukier – 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią – 2 łyżeczki

 

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
  • cukier – 4 łyżki
  • woda – 3 łyżki
  • mleko

Sposób wykonania:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.

W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.

Poznaj inny przepis na deser Panna Cotta:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...