Łatwa kutia orkiszowa

Łatwa kutia orkiszowa

Składniki na: Łatwa kutia orkiszowa

  • 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
  • 150 g masy makowej Bakalland
  • 150 g żurawiny suszonej Bakalland
  • 150 ml mleka
  • 100 g płatków migdałów Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 3 sztuki klementynek

Sposób przygotowania

Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy.

Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów Chandler Bakalland oraz płatkami migdałowymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. AnnStyl  20 grudnia 2015 09:25

    Zjadłoby się tą kutię, oj zjadło :).

    Odpowiedz
    • AnnStyl  25 grudnia 2016 20:50

      W sumie może być. Ale zabrakło mi tu miodu, który dodaje się do kutii. Raz, że smak, a dwa, że ja bym tam go dodała bo właśnie miód dodaje się do kutii. Ale w wersji tej też zapewne jest dobre to danie. Przynajmniej apetycznie wygląda.

      Odpowiedz
  2. Patriszia  27 grudnia 2015 21:40

    Mniam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany