Łatwa kutia orkiszowa
Składniki na: Łatwa kutia orkiszowa
- 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
- 150 g masy makowej Bakalland
- 150 g żurawiny suszonej Bakalland
- 150 ml mleka
- 100 g płatków migdałów Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 3 sztuki klementynek
Sposób przygotowania
Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy.
Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów Chandler Bakalland oraz płatkami migdałowymi.
Komentarze
Zjadłoby się tą kutię, oj zjadło :).
W sumie może być. Ale zabrakło mi tu miodu, który dodaje się do kutii. Raz, że smak, a dwa, że ja bym tam go dodała bo właśnie miód dodaje się do kutii. Ale w wersji tej też zapewne jest dobre to danie. Przynajmniej apetycznie wygląda.
Mniam 🙂