Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

Składniki na 2 porcje dania: Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 1 szklanka słodkiego groszku
  • 1/2 szklanki sosu sojowego Kikkoman Teriyaki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Do ozdobienia:

  • podsmażone ziarna sezamu
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Wsadzić pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać sos sojowy Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.

Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

Zobacz także: Omlet z kolendrą prawie po japońsku

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (267 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...