Kurczak panierowany w pumperniklu

Kurczak panierowany w pumperniklu

Kurczak panierowany  w pumperniklu

Kurczak panierowany  w pumperniklu to przepis autorstwa Arkadiusza Dziakowskiego –  kucharza wrocławskiej Akademii Kulinarnej  Whirlpool

Czas przygotowania: 25 minut
Poziom: średni

Składniki:

  • pierś z kurczaka 1 mała szt.
  • pumpernikiel 10 gr
  • groszek zielony 100 gr
  • jogurt naturalny 10 ml
  • masło
  • jajko
  • sól, pieprz
  • zioła polna

PRZYGOTOWANIE:

Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.

Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...