Przepisy na zupy krem, domowe i polskie

Poznaj nasze przepisy na zupy. Znajdziesz tutaj receptury na zupy rozgrzewające – typowe dla okresu jesieni i zimy. Rozgrzewająca zupa dyniowa czy gulaszowa poprawi Ci od razu nastrój. Latem zaś proponujemy Ci różne przepisy na chłodniki. Zupy łagodne lub ostre, zupy-kremy lub zupy klarowne – tutaj znajdziesz wiele przepisów na zupy polskie oraz zupy z całego świata. Zainspiruj się naszymi przepisami na pyszne zupy.

Przepis Paskala Brodniciego: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku

Przepis Paskala Brodniciego: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku

Składniki na danie: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku zielony groszek ­- 1 kilogram ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ­- 2 sztuki świeża bazylia, listki ­- 12 sztuk cebula, posiekana ­- 1 sztuka wędzony boczek ­- 8 plastrów Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny ­- 40 gramów śmietanka 30% ­- 100 mililitrów cukier  -­ 1 łyżka bulion drobiowy ­- 1 litr sól i świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. […]