Krewetkowe burgery

Krewetkowy-burger

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca przepis na Krewetkowe burgery.

Czas przygotowania: 45 minut
Poziom: średni

Składniki na danie: Krewetkowe burgery

Składniki na farsz i sos:

  • – 400g krewetek królewskich
  • – 2 pomidory
  • – sałata
  • – oliwa z oliwek
  • – musztarda
  • – 1 żółtko
  • – pół szklanki białego wina
  • – sól i pieprz

Składniki na focaccia:

  • – 300g mąki
  • – 5g drożdży
  • – 25g oliwy z oliwek
  • – woda

PRZYGOTOWANIE:

Sos:
1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić.

2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem  oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu.

Focaccia:
Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdyfocaccia upieką się,odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyćkrewetki3/4minuty.

Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (319 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Klaudiaa  9 maja 2016 10:51

    Niestety nie spróbuję, ponieważ nienawidzę krewetek

    Odpowiedz
    • martucha180  9 maja 2016 16:20

      Ja też.

      Odpowiedz
  2. kasia87g  9 maja 2016 12:44

    a ja uwielbiam krewetki! Ale w takim wydaniu jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować, przepis wydaje się prosty, ale znając mnie pewnie coś pójdzie nie tak 😀

    Odpowiedz
  3. Aneta  9 maja 2016 14:04

    Ciekawy przepis, muszę wreszcie zacząć przyrządzać krewetki w mojej kuchni, bo do tej pory jeszcze nie miałam okazji 🙂 Jak będę miała wolną chwilę postaram się wypróbować ten przepis.

    Odpowiedz
  4. luna341  9 maja 2016 18:29

    Nie lubię zapachu krewetek,dlatego taki burger raczej u mnie odpada

    Odpowiedz
  5. Wusia  9 maja 2016 22:05

    Owoce morza, a szczególnie krewetki to jest to co „tygrysy lubią najbardziej”.Wszystkie przepisy są przeze mnie akceptowane, choć z focaccią jest trochę roboty , ale można ją zastąpić innym pieczywem.

    Odpowiedz
  6. Jaworka  12 maja 2016 22:27

    Ta sałatka już nie dla mnie krewetki nawet w sklepie omijam łukiem i nie patrzę na nich

    Odpowiedz
  7. as_sa  6 lipca 2016 19:24

    Nie przepadam za krewetkami. Może kiedyś się do nich przekonam 😀

    Odpowiedz
  8. Hidari11  15 września 2016 21:18

    Nie wpadłabym na takie danie. Nie wiem, czy lubię krewetki, bo jadlam je dawno temu i to kilka razy. Wtedy czułam brak przekonania do nich ze względu na widoczne odnóża, oczy.

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  20 grudnia 2016 16:06

    Zjadłabym tą bułeczkę z krewetkami i sałatką. Bardzo ale to bardzo lubię krewetki. Mniam :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany