Dla wegetarian: Kremowe risotto z grzybami

Dla wegetarian: Kremowe risotto z grzybami

Składniki na danie: Kremowe risotto z grzybami

  • 2 łyżki masła
  • 2 małe szalotki
  • 200 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g ryżu arborio
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g twarożku Mój Ulubiony
  • parmezan do posypania
  • natka pietruszki, posiekana
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać posiekane szalotki, zeszklić, dodać kurki, smażyć kilka minut na większym ogniu, dodać wino i dusić jeszcze ok 5 minut, aż wino częściowo odparuje. Przełożyć do innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, dodać ryż, podsmażyć chwilę, mieszając, aż zrobi się przezroczysty. Podlewać porcjami bulionu, aż do wchłonięcia. Gdy ryż będzie miękki dodać uduszone kurki, chwilę razem dusić, zdjąć z ognia. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać risotto posypane natką pietruszki i parmezanem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  10 października 2015 14:29

    Apetyczne!

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  10 października 2015 14:51

    Wygląda bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  3. martus2833  10 października 2015 23:14

    Do risotto pod koniec gotowania zawsze dodaję odrobinę masła.

    Odpowiedz
  4. Żanett  11 października 2015 10:42

    Fantastycznie się prezentuje 🙂

    Odpowiedz
  5. adamorek  11 października 2015 21:05

    Ale to pycha

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  12 października 2015 08:52

    Robię takie i jest pyszne!

    Odpowiedz
  7. bbo  12 października 2015 12:14

    Chętnie spróbuję.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  12 października 2015 13:00

    Wygląda smacznie, a i nie jest zbyt trudne w przygotowaniu 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  12 października 2015 15:28

    Nie jestem wegetarianką, ale zjeść bym zjadła takie dobroci 😀

    Odpowiedz
  10. Stella  14 października 2015 07:58

    uwielbiam risotto z dynią, muszę spróbować grzybowego 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany