Przepis na: Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym

Składniki na danie – Krem z dyni z mlekiem kokosowym:

  • 1 kg upieczonej dyni piżmowej
  • 1 l mleka kokosowego
  • 2 kostki rosołowe Rosół z kury Knorr
  • 10 g świeżego imbiru
  • 5 listków limonki kafir
  • 10 szt.  trawy cytrynowej
  • 2 łyżki zielonego tajskiego curry
  • 1 kawałek galangalu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Tłuszcz roślinny do smażenia
  • 8 małży
  • 8 krewetek
  • 100 g kiełków
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 50 ml oleju z dyni

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
  2. Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe Knorr, które idealnie doprawią zupę.
  3. Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,19 z 5)
zapisuję głos...