Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy

Krem-z-ciecierzycy-z-rozmarynem-i-krewetkami-1

Przepis na krem z ciecierzycy  z rozmarynem i krewetkami w brandy jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom trudności: średni

Składniki na danie: Krem z ciecierzycy  z rozmarynem i krewetkami w brandy

  • 500 g ciecierzycy
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • rozmaryn, szałwia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 kromki chleba domowego wypieku
  • 2 łyżki brandy lub koniaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g krewetek

 

Sposób przygotowania:

Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy na krem. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.

Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Całość zalewamy brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.

Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (270 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...