Łatwa zupa krem z selera

zupa krem z selera

Czas przygotowania dania: zupa krem z selera – 30 minut
Ilośc porcji: 4

Składniki:

  • – seler – 100 g
  • – Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki
  • – młoda bulwa selera – 4 sztuki
  • – cukier – 1 łyżeczka
  • – suszone chili – 0,25 łyżeczek
  • – śmietana 18 proc. – 100 ml
  • – sok z cytryny – 1 łyżka
  • – pieprz
  • – posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • – masło – 2 łyżki
  • – wrzątek – 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Obrany seler pokrój w drobną kostkę.
  2. Podduś przez około 5 minut na rozgrzanym w garnku maśle, posyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
  3. Dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w litrze ugotowanej wody. Gotowym wywarem zalej podduszony seler, dopraw całość ostrą papryką chilli i gotuj przez 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu zmiksuj zupę na gładki krem blenderem. Możesz również przetrzeć ją przez sito.
  5. Dodaj śmietanę, dopraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotowy krem selerowy posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami kolendry.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...