Krem z buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową

fot. Index Food

Składniki na danie: Krem z buraka z kleksem śmietanowym

  • 0,8-1kg małych, buraków
  • pół główki czosnku
  • 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
  • 1/3 opakowania włoszczyzny
  • małe jabłko (opcjonalnie: pół łyżeczki cukru, opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi)
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • sól morska do doprawienia
  • śmietana gęsta,
  • świeży tymianek
  • opakowanie świeżych malin
  • Oliwa smakowa Extra Vergine Olitalia z bazylią

Sposób wykonania:

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st.  C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.

Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.

Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy. Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń .

Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (56 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe marra
    marra  16 marca 2017 11:31

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  16 marca 2017 11:41

    Smacznego!

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe ewka
    ewka  16 marca 2017 18:18

    z daleka wygląda jak truskawkowy

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe luna341
    luna341  16 marca 2017 18:43

    Piękny kolor

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  16 marca 2017 23:21

    Chętnie bym spróbowała bo wygląda smakowicie i pewnie tak smakuje.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Sandra
    Sandra  17 marca 2017 08:59

    Wygląda apetycznie , ale nie wiem czy miałabym odwagę spróbować. Jestem jedna z osób, która boi się takich nowych smaków 🙂 życzę smacznego !

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe martuska665
    martuska665  17 marca 2017 22:22

    wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  19 marca 2017 10:38

    Na pewno smaczna ale pracochłonna a ja preferuję szybkie smaczne dania bo na takie eksperymenty trochę brak czasu a i niepewność czy wszystkim będzie smakować

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  19 marca 2017 11:08

    bardzo lubię buraki , a taki krem to bomba!

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  22 marca 2017 11:21

    O nieee, buraczki fuj 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>