KRATONG THONG – siekany kurczak z kukurydzą w miseczce z ciasta

kratong-thong

Składniki na KRATONG THONG – miseczki:

Przesiana mąka – ½ filiżanki
Mąka ryżowa – ½ filiżanki
Żółtko jaja – 1
Sól  – 1/2 łyżeczki
Cukier – 1 łyżeczka
Olej roślinny – 1 łyżka
Sok z limonki – ½ filiżanki
Woda – – ½ filiżanki

Wykonanie:

Wykonanie ciasta

  1. Połącz obie mąki, dodaj żółtko jaja, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przecedź przez sito i zostaw na 20 minut.

 

Smażenie miseczki (Krathong)

  1. Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
  2. Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włóż do garnka z gorącym olejem.
  3. Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
  4. Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
  5. Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.

Składniki na KRATONG THONG – farsz:

Ziarna kukurydzy – 4 kolby
Marchew (pokrojona w kostkę)  –  ½ filiżanki
Nasiona grochu cukrowego –  ½ filiżanki
Drobno posiekana pierś kurczaka -200 gramów
Roztarty korzeń pietruszki z czosnkiem i pieprzem – 2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Cukier  – 1-2 łyżki
Mleko skondensowane –  ½ filiżanki
Olej do smażenia – 3 łyżki
Liście pietruszki/ czerwona papryka do dekoracji

Wykonanie farszu

  1. W garnku rozgrzej mocno olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
  2. Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
  3. Kiedy kurczak się usmaży, dodaj kukurydzę i marchew.
  4. Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i skondensowane mleko.
  5. Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.

 

Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czerwoną pokrojoną papryką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  8 sierpnia 2015 12:06

    Wygląda cudnie. Trochę jest roboty ale efekt i smak z pewnością super.

    Odpowiedz
  2. Trochę Szalona  8 sierpnia 2015 12:24

    Wygląda fantastycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  8 sierpnia 2015 12:51

    Pyszne, ale i czasochłonne…

    Odpowiedz
    • Gocha  8 sierpnia 2015 15:30

      No właśnie. Wygląda pysznie, ale ja przy małym dziecku bym się tego nie podjęła. Chętnie bym zjadła jakby ktoś zrobił 🙂

      Odpowiedz
      • lilkawodna  8 sierpnia 2015 16:13

        Ja dokładnie tak samo:-).

        Odpowiedz
  4. scrabble  8 sierpnia 2015 17:32

    Ciekawy pomysł na przekąski na jakąś imprezę.

    Odpowiedz
  5. Żanett  8 sierpnia 2015 17:49

    Ale fajne 😀

    Odpowiedz
  6. IwonaLFC  8 sierpnia 2015 18:35

    Bardzo interesujące danie. Prezentuje się cudownie 🙂

    Odpowiedz
  7. irenkaw  8 sierpnia 2015 19:20

    Fajne przekąski 🙂

    Odpowiedz
  8. macierzanka  9 sierpnia 2015 12:28

    Danie wymaga dużo pracy ,ale wygląda pięknie.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  9 sierpnia 2015 21:48

    Świetny przepis 🙂 Odrobinkę zmodyfikowałabym go pod siebie i byłoby idealnie 🙂

    Odpowiedz
  10. Anita  22 sierpnia 2015 16:20

    mm, ciekawie podane 🙂

    Odpowiedz
  11. Ewelina  30 sierpnia 2015 17:20

    Dość pracochłonne, ale zapewne warto. 🙂

    Odpowiedz
  12. Margaretkaw  6 stycznia 2016 16:48

    Super podany 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany