Kotleciki wieprzowe z grzybami – Walentynkowa Rajska Namiętność

Kotleciki-wieprzowe-z-grzybami

Kotleciki wieprzowe z grzybami

Walentynkowa propozycja na kolację: mięso nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i czosnku, a po pokrojeniu na plastry nadzienie przypominające kształt serca.

 

Składniki:

  • 400 polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 200 g pieczarek
  • 100 g mrożonych prawdziwków
  • 1 cebula szalotka
  • 1 Sos do pieczeni ciemny Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 50 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.
  2. Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.
  4. Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190°Ci piecz 10 – 15 minut.
  5. Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i nalej właściwą porcję na talerz.
  6. Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...