Kokardki z makiem i bakaliami, zapieczone pod koglem moglem z rumem

lubella_kokardki_z_makiem_p

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na danie: Kokardki z makiem i bakaliami, zapieczone pod koglem moglem z rumem

Makaron Lubella Classic Kokardki nr 51 400 g
50 g suchego maku
50 g masła
100 g miodu
100 g ulubionych orzechów i bakalii
Cukier 200 g
5 żółtek
20 g rumu lub innego ulubionego alkoholu
Skórka otarta z pomarańczy
Skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum polewamy makaron.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (92 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  17 grudnia 2016 11:35

    Mam na nie ochotę.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Laura710
    Laura710  17 grudnia 2016 13:56

    Super przepis. Muszę spróbować. W ten sposób jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe afrodyta
    afrodyta  17 grudnia 2016 15:56

    Dla mnie coś nowego!:-)

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  17 grudnia 2016 17:20

    Świetny pomysł. Chętnie bym wypróbowała ta potrawę. Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna w mojej rodzinie od dziada pradziada. Ale z kluskami własnej roboty. Jednak w tym wypadku myślę, że nie pogardziłabym tym daniem. Zwłaszcza, że intryguje mnie ogromnie smak tego kogla mogla z rumem zapieczony. Mniam.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  18 grudnia 2016 06:52

    Świetny przepis, na inne podanie makiełek.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  18 grudnia 2016 11:29

    Świetne nowe danie na wigilie chyba zrobię bo jeszcze takiego nie jadłam a na słodko to pewnie dzieci będą bardzo chętne i pewnie lepiej niż na karpia danie na pewno smaczne

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  18 grudnia 2016 19:58

    Bardzo apetyczne te kokardki.

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  19 grudnia 2016 13:16

    Ciekawy przepis, chyba w życiu bym nie wpadła na takie połączenie smakowe 🙂 Bardzo lubię mak, ale nie wiem, szczerze mówiąc, czy to danie przypadłoby do gustu mi i mojemu chłopakowi 🙂

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Anna Turek
    Anna Turek  20 grudnia 2016 18:03

    Bardzo piękne wykonanie. W mojej kuchni makaron to częsty, jak nie podstawowy składnik potraw, które przygotowuje. Dodatek maku i bakalii to wspaniały i pyszny pomysł. a alkohol taki jak rum to wcale nie jest taki zły pomysł. Rum dodaje potrawie tego charakterystycznego smaczku.

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe marcia7
    marcia7  6 stycznia 2017 10:43

    ciekawy i zdrowy makaronik

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>