Przepis na: Kociołek po meksykańsku

Kociolek-po-meksykansku

Czas przygotowania: 1/2 h

Ilość porcji: 3-5

 

Składniki na danie – Kociołek po meksykańsku:

– 1 opakowanie Knorr Fix Chili con carne

– 2 puszki czerwonej fasoli

– 1/2 kg mielonego mięsa, najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego

– 1 puszka pomidorów

– 1 świeża czerwona papryka

– 1 papryczka chilli

– 1 średniej wielkości cebula

– 1/2 pęczka świeżej bazylii

– 3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę.

2. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie gotowe.

3. Paprykę pokrój w drobne paski i dodaj ją do mięsa. Wszystko zalej pomidorami z puszki wraz z zalewą i duś 10 minut. Od czas do czasu mieszaj.

4. Fasolę odcedź, a papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj do mięsa i wymieszaj.

5. Zawartość Fix Chili con carne wsyp do 150 ml wody (3/4 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Całość przelej na patelnię i duś, aż potrawa zgęstnieje.

6. Na koniec posyp danie liśćmi bazylii i dopraw papryczką chili do smaku.

 

Wskazówka: Do dań z kuchni meksykańskiej idealnie pasuje ugotowany ryż.

 

źródło: www.przepisy.pl

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...