Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

klopsiki_cielece_w_sosie_z_cytryny_i_majeranku

Ilość: 24 klopsiki

Składniki na: Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

· 480 g mielonej cielęciny

· 4 g suszonego, mielonego majeranku

· 50 ml soku z cytryn Limmi

· 20 g tartego sera typu parmezan

· 2 średniej wielkości jajka

· 10 g bułki tartej

· 60 g mąki

· olej roślinny

· sól, pieprz

· 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.

Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (325 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...