Karp po żydowsku – „Gefilte fish”

Karp po żydowsku

Przepis na  tatarski Pierekaczewnik jest autorstwa Pawła Giersberga, szefa kuchni w „Pruszynce”

Składniki na danie: Karp po żydowsku – „Gefilte fish”

  • – 1 karp lub inna ryba słodkowodna około 2 kg
  • – 1 kg filetów z ryby
  • – 1 kajzerka
  • – 250 g cebuli
  • – 2 jajka
  • – 500 ml mleka
  • – 200 g masła
  • – 50 g migdałów
  • – 50 g rodzynek
  • – miód , sól pieprz do smaku

składniki bulionu:

  • – niejadalne części ryby (głowa, szkielet, ogon),
  • – pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • – 5 cebul,
  • – 4 liście laurowe
  • – 3 ziarna ziela angielskiego ,
  • – sól, pieprz  do smaku,

Sposób przygotowania:

Rybę wypatroszyć; rozciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć kręgosłup, usunąć skrzela, oskrobać z łusek, umyć i osuszyć. Posolić z wierzchu i wewnątrz. Połączyć wszystkie składniki farszu. Dodać namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziać rybę i zaszyć. Zawinąć w czystą gazę, włożyć do wrzącego bulionu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, następnie ostrożnie odwrócić i gotować jeszcze 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia w bulionie, następnie postawić do lodówki lub w chłodnym miejscu. Przed podaniem odwinąć z gazy i pokroić w plastry.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...