Karnawałowe przekąski typu „finger food”

Spis treści:

Poniższe propozycje na karnawałowe przekąski: Roladki z wędzonym łososiem, Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami oraz Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem przedstawił  Rafał Mróz, manager warszawskiej Restauracji 2 Światy

Karnawałowe przekąski typu "finger food"

 

Roladki z wędzonym łososiem

Roladki z wędzonym łososiem 

Składniki:

  • 300g serka śmietankowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 4 duże tortille pszenne
  • 350 g wędzonego łososia
  • koperek i rukola do dekoracji

Sposób wykonania:

Mieszamy serek z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu. Masę równomiernie rozsmarowujemy na tortillach. Na wierzchu rozkładamy pokrojonego w cienkie plastry wędzonego łososia. Placki mocno rolujemy, a ich końce odcinamy. Każdy placek owijamy szczelnie w folię spożywczą, mocno ściskając brzegi. Przechowujemy w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Przed ułożeniem na talerzu, kroimy rolady po przekątnej na nieduże kawałki, które ozdabiamy koperkiem i rukolą.

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 80 g tuńczyka z puszki (50 g po odsączeniu)
  • 4 sardele z puszki (około 15 g)
  • 15 g kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • czarny pieprz

Sposób wykonania:

Tuńczyka, sardele i kapary odsączamy. Ryby i połowę kaparów przekładamy do blendera i rozdrabniamy Powstałą pastę przekładamy do miski. Mieszamy z łyżką majonezu oraz pozostałymi kaparami i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do farszu dodajemy żółtka, mieszamy i nadziewamy masą białka.

Jajka można przygotowywać również z pastą warzywną, grzybami czy orzechami, ale także z serem, mięsem czy rybą. Szczególnie smaczne okazują się, gdy ich nadzienie jest dosyć wyraziste.

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem 

Składniki:

  • 300 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bagietka

Sposób wykonania:

Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę. Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem. Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia, krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.

Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.

***

fot dań: nadesłane materiały prasowe

Restauracja 2 ŚwiatyWarszawa, ul. Żurawia 22, Tel. 534 325 325, www.2swiaty.eu

Zobacz także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...