Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Składniki na danie: Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
- 1 kurczak
- 80 ml ketchupu pikantnego
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 2 szalotki
- 10 g startego korzenia imbiru
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej mięty
- 50 ml ketchupu pikantnego
- 1 średniej wielkości dojrzały ananas
- 1 czerwona cebula
- 1 strączek chilli
- 1 pęczek bazylii
- pęczek świeżej mięty
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru brązowego
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
- Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
- Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
- Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Pychota musi być!
Ananasowa salsa mnie nie przekonuje heh 😉 Nie lubię mieszać mięsa z owocami
Pycha! Jem oczami hihi!
musi być pyszne
Wygląda apetycznie ,na pewno jest bardzo smaczne.
wygląda rewelacyjnie!
Apetyczny widok
To danie musi być przepyszne! *_*
Super przepis wszystkie składniki mam oprócz ananasa a ciekawe czy można świeżego zastąpić takim z puszki bo taki zawsze mam w zapasie
Myślę, że śmiało możesz użyć takiego z puszki. Jest on słodszy niż świeży, ale jeśli np. lubisz pizzę hawajską na której też jest puszkowy ananas to pewnie i w tej potrawie też będzie Ci smakowało.