Kanapki nie muszą być nudne! Sprawdź ciekawe pomysły
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kanapki cieszą się taką popularnością? Wszystko dlatego, że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, idealnie nadają się więc na przekąskę w pracy, szkole czy w czasie dłuższej wycieczki na łonie natury.
Wystarczy zapakować je do woreczka lub folii i wrzucić do torby czy plecaka. Nie bez znaczenia jest tu również pełna dowolność – każdy robi sobie kanapki z tym na co akurat ma ochotę, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Swoich zwolenników mają zarówno kanapki na słono, jak i na słodko. Te ostatnie mogą stanowić pożywną przekąskę lub pyszny deser. Jednym z produktów, który nieodłącznie kojarzy się ze słodką kanapką jest Nutella.
Oto zaledwie kilka z wielu interesujących przepisów na wyjątkowe kanapki z Nutellą w roli głównej:
Kanapka czekoladowo-owocowa
Kanapka z Nutellą i owocami jest nie tylko smaczna i pożywna, ale dostarcza miłych wrażeń wzrokowych. Ulubiony chleb smarujemyNutellą, a następnie nakładamy na wierzch wybrane owoce. Mogą to być zarówno pokrojone truskawki, banany, brzoskwinie, gruszki, jak również borówki, maliny czy poziomki.
Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić naszą kanapkę, wystarczy ułożyć z owoców jakiś ciekawy wzór (uśmiechniętą buźkę, kwiatki, słoneczko etc.). Niecodzienny kształt można nadać również samej kromce przed posmarowaniem. Doskonale sprawdzą się tutaj metalowe foremki do wycinania ciastek. Kromka w kształcie, przykładowo, serduszka czy gwiazdki bez wątpienia sprawi wiele radości najmłodszym miłośnikom Nutelli.
Słodkie panino z Nutellą i owocami
Panino jest włoską kanapką podawaną często na ciepło. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się takich składników jak szynka, ser czy rukola. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby kanapkę tę przygotować w wersji na słodko. Do jej przygotowania będą potrzebne takie składniki jak:
- mini bułeczki
- Nutella
- serek ricotta
- truskawki (lub inne owoce)
- cukier puder do dekoracji
Można kupić gotowe bułeczki lub zrobić je samodzielnie. Do samodzielnego przygotowania bułeczek potrzeba:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml mleka (najlepiej 3,2 %)
- 18 g cukru
- 12 g masła
- 17 ml przegotowanej, letniej wody
- 8 g drożdży
- sól
W jednym naczyniu rozpuszczamy drożdże w wodzie, w drugim łączymy pozostałe składniki (masło musi być roztopione i przestudzone). Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite. Następnie tworzymy z ciasta nieduże kulki, które lekko spłaszczamy. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut. Należy pilnować, aby zbyt mocno się nie spiekły.
Wykonanie panino:
Kiedy mamy już gotowe bułeczki, zrobienie samej kanapki zajmie chwilę. Wystarczy przekroić bułkę na pół, jej dolną część posmarowaćNutellą, położyć serek oraz truskawki (lub przykładowo banany). Następnie przykrywamy składniki górną częścią bułki i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Pilnujemy, aby Nutella nie rozpuściła się zbyt mocno i nie zaczęła wyciekać. Słodkie panino najlepiej podawać na ciepło. Wierzch można dodatkowo udekorować cukrem pudrem.
Orzechowo-czekoladowa focaccia
A oto kolejna inspiracja włoską kuchnią. Tradycyjna focaccia to rodzaj pieczywa, które jest podstawą pizzy. Niemniej i tutaj nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować kanapkę w słodkim wydaniu. Co będzie potrzebne?
Składniki na 8 kawałków:
- 280 g mąki pszennej
- 170 ml przegotowanej, letniej wody
- 8 g drożdży
- 32 ml oliwy z oliwek
- 6 g soli
- sól gruboziarnista (do posypania wierzchu ciasta)
- Nutella
W jednym naczyniu rozpuszczamy drożdże, w drugim mieszamy sól, mąkę oraz oliwę z oliwek (15 ml). Następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na około 1,5 cm grubości, przekładamy do blachy do pieczenia i przykrywamy ścierką. Odstawiamy do wyrośnięcia na nie mniej niż godzinę.
Przed włożeniem ciasta do piekarnika skrapiamy wierzch pozostałą oliwą oraz posypujemy odrobinę solą gruboziarnistą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C, wkładamy ciasto i pieczemy przez około 20 minut. Przed krojeniem focaccia powinna ostygnąć. Kiedy będzie już chłodna, kroimy ją na 8 części i każdą z nich przekrawamy (jak bułkę), dolną część smarujemy Nutellą i przykrywamy górną częścią. Gotowe!
wygląda apetycznie
Jak bardzo lubię nutellę to nie zjem z nią kanapek , ponieważ po prostu mi nie smakują . Nutellę uwielbiam samą ze słoiczka 🙂 DLa mnie propozycja powyższych kanapeczek zupełnie odpada 🙂
I ja też, jakoś tak nie umiem z pieczywem 🙂
Owoców na chlebie czy z chlebem nie jadłam i nie zamierzam. Chleb z czekoladą zdarzało się jeść (lepiej smakuje z musztardą). A czekoladę w takiej wersji to wolę prosto ze słoiczka.
kanapka ze zdjęcia wygląda wspaniale i apetycznie. 🙂
może kiedyś uda mi się spróbować, ale zwykle jest tak, że jak mam nutelle to znika w mgnieniu oka, więc nie wiem czy zdąże nałożyć jeszcze na nią owoce. 😀
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Nutellę uwielbiam, owoce też chociaż przyznam , że owoców z chlebem nigdy nie jadłam. Mimo wszytko bardzo zaciekawił mnie przepis na panino, myślę że to mogłoby być naprawdę smaczne 🙂
Owocowe kanapeczki wyglądają bardzo smakowicie, a przy tym łączenie węglowodanów z owocami jest jak najbardziej zdrowe dla naszego organizmu! Gorąco polecam kanapki light 😀
Nie przepadam za Nutellą, bo nie przepadam za czekoladą, więc kanapki najchętniej jem z wędliną i mnóstwem warzyw. Na słodko to raczej naleśniki 🙂
wygląda ZBYT dobrze, chyba nie uda mi sie dziś dotrzymac obetnicy niejedzenia słodyczy 😉
Wowowowowooww! Kanapka z Nutellą i owocami – mogłabym takie jeść cały czas 😀 A tyłek rośnie i rośnie 😛 Choć ja zawsze kanapki jem raczej na „wytrwanie”, że tak powiem, niż na słodko 😉
Owoce uwielbiam , ale Nutelli na kanapkach nie 🙁 Wolałabym zamienić ja na np. serek śmietankowy lub jogurtowy 🙂
Fajne przepisy na smaczne kanapki.
Ja też wolę kanapki na słono.
Bardzo ciekawy pomysł. Moja faworytka to kanapka z masłem czekoladowym, kiwi i truskawką. Kanapkę bym lekko podgrzała, posmarowała czekoladą położyła kiwi, truskawki, banany, mango i na to bitą śmietanę.
Dla mnie to bardzo ciekawe połączenie lubię Nutellę z bułeczką więc i ten zestaw na pewno mi posmakuje, to zdecydowanie kanapka deserowa na słodkie co nie co po południu
no jasne że nie muszą. Ja robię bardzo podobne, najczesciej z bananami kiwi i nutellą z daktyli . Sama ją robię wystarczą daktyle, kakao , banan i blender , ja mam akurat z panasonica ale każdy pwewnie się nada – jest super śniadanie
Oczywiście, że kanapki nie muszą być nudne, a nawet nie powinny takie być. Najczęściej jadamy je na śniadanie, to ważny posiłek, a wtedy nie każdy ma duży apetyt. Szczególnie dotyczy to dzieci niejadków.